Et stærkt (lille) AØ hold

Tilbage i februar startede tre friske unge mænd på vores Lundbæk Agrarøkonom hold. Det første hold, efter vi har opjusteret uddannelsen til version 2.0. Men selvom det til dato er vores mindste hold, så er det blevet et lille fasttømret hold, som har delt en masse oplelvelser sammen.

I måj tog holdet sammen med vores Søren (forløbsansvarlig) på studietur. Første stop på vejen var Samsø – herunder fortæller drengene om turen:

Dag 1:

”Vi kom godt afsted i går (mandag) med god stemning (og snolder) i bussen og høje forventninger til turen.
Færgeoverfarten til Samsø gik smertefrit og vi slap for den værste bølgegang 🌊
Da vi ankom til Samsø kørte vi direkte til Samsø Bær, hvor Louise viste os rundt. Det er en vildt spændende virksomhed, med en struktur af 7 ejere/producenter. Det var spændende at høre om deres tanker og overvejelser omkring afsætning, segmenter, kundeoplevelser, kundekontakt og virksomhedens udvikling af produkter, salg og salgskanaler. Vi fik sågar en fantastisk prøvesmagning af nogle af deres lækre produkter 🍷 Efter besøger hos Samsø bær tog vi mod havnen og spiste en lækker frokost 🥪
Efter frokosten gik turen mod Samsø Landboforening, hvor Henrik, der er formand, præsenterede os for, hvordan det er at være landmand og politisk aktiv på en ø 🏝️ Vi fik en rigtig god snak med Henrik omkring hvordan vi som landbrugere er tilstedet og kommunikerer med omverdenen, både på stort plan, men også til vejfest, børnehaven og lokal udvikling Aftensmaden blev på en spændende café med hjemmelavet burger med fermenteret kål og hjemmebagt brød. Vi fik også en øl fra deres eget bryghus 🍺
Om aftenen var vi på markvandring med Hans Jørgen Samsø Grønt 🥕 Her fik vi en kanon spændende gennemgang af en ny måde at drive planteavl. Hans Jørgen dyrker efter princippet Cornservationel agriculture. Som handler om at lade jorden blive så uberørt som muligt, således at biodiversistet og omsætning i jorden optimeres. Derudover dyrkes jorden som præsitioms jordbrug, med brug af satellit billeder, crop manager og farmtracking. Fantastisk at se hvor godt og sundt hans afgrøde stod. Hans Jørgen oplysete at biodiversiteten i mængde af biller, regnorme og andre dyr i jorden er tilsvarende 12 malkekøer (det er sgu meget liv under jorden, til at omsætte og skabe liv 😎) Efterfølgende viste Hans Jørgen rundt på Samsø grønt, (leverer Samsø kartofler til hhv.Coop, Rema og Meny) Det var et mega anlæg med teknik og muligheder for sortering, som overgik vores umiddelbare fantasi! Spændende at høre om hvordan virksomheden er sammensat af mange ejere, i et fælles projekt om afsætning. Virksomhedens udvikling med Hans Jørgen i spidsen siden 1989. Det gav inspiration til Virksomhedsudvikling, samarbejde på tværs om afsætning og ikke mindst gribe de muligheder som andre ikke vil Vi afsluttede første dag med et glas øl, chip og en god snak om dagens indtryk.
Se med i morgen, hvor nye oplevelser venter os! 🚀
//Kristian, Ole, Bjarke og Søren 🍀

Dag 2:

Vi startede dagen med en spontan tur til Samsø’s eneste mælkeproducent med 113 RDM årskøer 🐄
En meget spændende rundvisning med en god snak om de udfordringer og muligheder der er, ved at være eneste tilbageværende mælkeproducent på øen 🏝️
Derefter kørte vi til Ydunsvej Have, en del af Økologisk Samsø. En meget spændende lille spirende virksomhed med en samlet produktion på 19 hektar🌱 Deres afsætning er delvist baseret på abonnement. Vi specielt imponeret over, hvor meget de fik ud af en lille ejendom, og hvor godt drevet virksomheden var, med fokus på gode produkter og bundlinjen.
Derefter gik turen mod København hvor vi besøgte Rådhuspladsen, Rundetårnet, Kunstmuseum og Søren Ged’s garage #detkanogsånoget #mendeterjoikkejylland #kulturchok
Vi glæder os til endnu en dag i morgen 🙂
//Kristian, Bjarke, Ole og Søren

Dag 3:

Ny dag – nye oplevelser for vores AØ’er 🙂
Vi startede dagen med et besøg hos Food Nation, som er en nonprofit organisation, der er sat i verden for at promovere den samlede fødevareklynge. – Samt bidrage til nærværk, som hvor løsninger på fremtidens fødevare og klimaudfordringer løses. Et mega spændende indlæg fra Maria og Christina! Det gav inspiration til hvor man ville kunne netværke for at være med i den kommende udvikling for hhv det samlede erhverv og egen virksomhed ! Vi fik italesat udfordringer med klima etc, via oplæg, VR-film og work shop #detkansgunoget 🙂
Herefter besøg ved Landbrug og fødevare på Akselborg. Hvor vi fik et indblik i hvordan L&F arbejder politisk med hvv. nuværende udfordringer for erhvervet, men rigtig meget om hvordan de ser de store politiske linjer for “New Farming.” Herefter smuttede vi forbi Irma, til en snak med butiksleder Sara, om deres fokus på first mover produkter. Hvilke ønsker og efterspørgsler de oplever fra kunder. Vi besøgte også torvehallerne, hvor vi fik syn for hvor de helt lækre produkter bliver solgt til kunder som kun ser på kvalitet og ikke på pris. Aftensmad og hygge med gåtur igennem København til Nyhavn hvor vi spiste lækker mad og fik hilst på “Ariel” 🧜‍♀️
//Kristian, Bjarke, Ole og Søren

Dag 4:

Ny dag – nye oplevelser for vores AØ’er 🙂
Vi startede dagen med et besøg hos Food Nation, som er en nonprofit organisation, der er sat i verden for at promovere den samlede fødevareklynge. – Samt bidrage til nærværk, som hvor løsninger på fremtidens fødevare og klimaudfordringer løses. Et mega spændende indlæg fra Maria og Christina! Det gav inspiration til hvor man ville kunne netværke for at være med i den kommende udvikling for hhv det samlede erhverv og egen virksomhed ! Vi fik italesat udfordringer med klima etc, via oplæg, VR-film og work shop #detkansgunoget 🙂
Herefter besøg ved Landbrug og fødevare på Akselborg. Hvor vi fik et indblik i hvordan L&F arbejder politisk med hvv. nuværende udfordringer for erhvervet, men rigtig meget om hvordan de ser de store politiske linjer for “New Farming.” Herefter smuttede vi forbi Irma, til en snak med butiksleder Sara, om deres fokus på first mover produkter. Hvilke ønsker og efterspørgsler de oplever fra kunder. Vi besøgte også torvehallerne, hvor vi fik syn for hvor de helt lækre produkter bliver solgt til kunder som kun ser på kvalitet og ikke på pris. Aftensmad og hygge med gåtur igennem København til Nyhavn hvor vi spiste lækker mad og fik hilst på “Ariel” 🧜‍♀️
//Kristian, Bjarke, Ole og Søren